Çakal GOOGLE

Reklamlar her yerde!

Cep telefonununa indirdiğimiz uygulamaların hem ücretli hem ücretsiz versiyonları var, internetten müzik dinlemek mi istiyorsun? ister aylık şu kadar öde istersen de ücretsiz versiyonunu kullan. Fakat ücretsiz versiyonun da bir bedeli var, zevkinden fedakarlık edeceksin arkadaş, sana reklam göstereceğiz zırt-pırt! video? sanal dergi? radyo vs. vs. hepsinde bu böyle.

Artık ücretsiz ne varsa mutlaka reklam var onun içinde.

Tamam buna da alıştık. Bu devirde kimse kimseye babasının hayırına bir şey yapmıyor! Ama bu reklam çılgınlığı bazen canımızı sıkmıyor değil.

Örneğin en basitinden, sözlük uygulaması mı indiriyoruz, en az reklam içereni tercih etmek zorunda kalıyoruz, video mu izleyeceğiz reklam bitene kadar değil de belli bir kısmını izletip “devam et” düğmesini içeren video sitelerini tercih ediyoruz.

Açar açmaz, ardı ardına başka sitelere/forumlara yönlendiren web sayfaları bir zamanların kabusuydu, şimdi de var tabi ki ama tarayıcıların onları spam ve virüs olarak algılamaları abartmalarını bir nebze engelliyor.

Bu yazıyı yazmamdaki sebep hepimizin yaşadığı yukarıdaki durumlar değil elbette. Onlar zaten biliniyor. Ama beni şaşırtan ve ürküten başka bir olay için yazdım aslında bu yazıyı.

Yazının başlığından da anlayacağınız üzere reklam devi Google’ın bir uygulaması oldukça etik dışı geldi bana. Küçük sitelerin, kendini ispatlamaya çalışan reklam şirketlerinin yapmasını anlayabiliyoruz ama Google’dan böyle bir şey görmek işi biraz daha ciddi boyuta taşıyor.

Google sahibi olduğu Youtube kanalında gösterdiği reklamları (AdWords) bir şekilde gizliyor! Orada reklam görmeyen kullanıcılar da videoyu durdurmak için tıkladığında aslında reklama tıklamış oluyor ve Google para kazanıyor.

googleads

 

Son bir kaç aydır (kasım-aralık 2014) bunları gördüğümü anımsıyorum ama bu ocak ayında (2015) bunun teknik bir hata değil kasti bir eylem olduğunu fark ettim.

Yine Google’da yaptığım aramada [aymazlık bu olsa gerek :)] bu duruma ilişkin bir yazının yazılmadığını fark ettim. “google youtube invisible ads” ya da “google youtube görünmez reklam” gibi terimlerde ilgisiz başka makaleler ve yazılar mevcut.

Reklamlarda etik konulara önem veren bir pazarlama uzmanı olarak bu konuda diğer meslektaşlarımı aydınlatmak istedim.

Anlayacağınız Google’ın bu hamlesinden sonra reklamcılıkta etik ilkelere inancım daha da zayıfladı.

Sevgiyle kalın..

Öğr. Gör. Soner ARSLAN

 

Motto: Eğlenceli ve bilgilendirici pazarlama yazıları!

Sevebilirsin...

2 Yanıt

  1. Samed Değer dedi ki:

    Sayın hocam affınıza sığınarak yorum yapmak istiyorum bu konu ile ilgili.
    Ben bunun bilinçli yapılmış bir hamle olduğunu düşünmüyorum. Az çok yazılım ile uğraşan birisi olarak en büyük şirketlerin yazılımlarının dahi bug’a sahip olabileceği kanaatindeyim. Konu hakkında araştırma yapmamakla birlikte kişisel fikrim bu durum, tamamen hatadan kaynaklanan bir durum. Oynatıcıda ki süre göstergesi üzerinde ki sarı noktalardan da anlayacağımız gibi sizin birinci reklamınız açılmış fakat kapat fonksiyonu (ya da reklam objesi) bug’a girmiş…
    Saygılar.

  2. Soner Arslan dedi ki:

    Samedcim, merhaba. Bende öncelikle bir açık ya da yazılım hatası zannettim ama bunun birkaç ay sürmesi (hala sürüyor) biraz şüphelenmeme sebep oldu. Daha önceden de buna benzer deneyleri farklı farklı şirketlerden duyduğum için çokta güvenemiyorum açıkçası. Üstelik bahsettiğin gibi değil durum. Yani ilk reklamda da oluyor, bunu sadece bir örnek olarak verdim. Dikkatli bakarsan sende fark edersin zamanla.

    Başka bir açıdan; benim gibi asla Google ya da herhangi bir ajansın reklamına tıklamayan biri için (ki onlarda bunun veriler mevcut) en iyi yol bu olabilir mi? Ben olsam ve kazançlarımı artırmaya odaklansam böyle yapardım. Yani zaten görse de adam reklama tıklamıyor!
    Ama videoyu durdurmak için eminim benim gibi onbinlerce (en iyi ihtimalle) kişi görmedikleri reklama tıklamışlardır.

    Yine bir araştır derim. Ve beni çürütecek bir şeyler bulursan hemen paylaş ki kafa yoralım üstünde 😉
    Selamlar..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.